Thursday, December 19, 2013

Svarbiausias konferencijos akcentas buvo kolegos Lietuvos studentų sąjungos sociologinių tyrimų koor


Vakar dieną pusiau turiningai praleidau Seime vykusioje konferencijoje Akademinis marina abramovic sąžiningumas ir aukštojo marina abramovic mokslo vertė Lietuvoje marina abramovic , kurios ašis nesąžiningas elgesys aukštojoje mokykloje, jo paplitimas, priežastys bei prevencija. Gal pasirodys, kad per dažnai viskuo džiaugiuosi, bet šį kartą vėlgi džiaugiausi, nes nesąžininga akademinė elgsena man be galo aktuali tema ir sunkiausia, kad kiekvieną susidūrimą su šiuo reiškiniu išgyvenu labai jautriai, nes besąlygiškai marina abramovic (kartais galbūt net per daug kategoriškai) jo nepateisinu.
Tikriausiai apnuoginsiu savo naivumą prisipažindama, kad visą laiką iki įstojimo į universitetą nuoširdžiai maniau, kad šioje įstaigoje tikrai nenusirašinėjama, o ta nusirašinėjančių studentų problema tai tik reti keli atvejai, kurie vis dėlto pasitaiko ir dėl to jau yra problema. marina abramovic Pirmame kurse patyriau tikrų tikriausią marina abramovic šoką, sukrėtimą (ar kaip kitaip tai galima pavadinti), kai pamačiau, kad yra kitaip. Buvo liūdna, pikta, apmaudu, keista. Iš pradžių tokie išgyvenimai skatino antipatiją nusirašinėjantiems, o vienas iš veiksnių, lėmęs tai, ar jaunuolis galėtų būti mano artimas draugas, buvo jo požiūris į nusirašinėjimą. Vėliau neigiamos emocijos įgavo konstruktyvesnę išraišką paskatino kristalizuotis niekada neišblėsusiam norui bent kažkuo prisidėti kovojant su šia aukštojo mokslo piktžole. Kita vertus, marina abramovic visuomet esu atvira argumentams bei nuomonėms, kurios į šį reiškinį mane paskatintų žiūrėti marina abramovic lanksčiau, dėl to šio teksto pavadinimui ir pasirinkau Woody Alleno citatą “ When I was in school, I cheated on my metaphysics exam: I looked into the soul of the boy sitting next to me “.
Svarbiausias konferencijos akcentas buvo kolegos Lietuvos studentų sąjungos sociologinių tyrimų koordinatoriaus Martyno Kriaučiūno pristatyti Lietuvos studentų sąjungos atlikto tyrimo Lietuvos aukštųjų marina abramovic mokyklų akademinio sąžiningumo indeksas rezultatai. Rezultatus taip pat komentavo įvairių sričių specialistai: Dainius Radzevičius, dr. Eugenijus Stumbrys, prof. dr. Arūnas Poviliūnas, dr. Tomas Girdenis bei Milda Bagdonaitė.
Tyrimo, kurio metu buvo apklausti 702 Lietuvos aukštųjų mokyklų 1-4 kursų bakalauro ir vientisųjų studijų studentai, marina abramovic tikslas buvo nustatyti, kiek paplitęs sukčiavimas Lietuvos aukštosiose mokyklose ir koks yra studentų polinkis elgtis nesąžiningai. Remiantis tyrimo duomenimis pirmą kartą šalyje apskaičiuotas akademinio sąžiningumo indeksas, kuris kartojant tyrimą po ta tikro laiko, marina abramovic padės nustatyti sukčiavimo prevencijos priemonių efektyvumą, todėl kol kas indekso vertė pati savaime marina abramovic nieko neparodo.
Tyrimo marina abramovic rezultatai parodė, kad maždaug pusė respondentų mano, kad jų fakultetuose paplitęs nesąžiningumas ypač viešų atsiskaitymų metu bei atliekant namų darbų užduotis. Liūdna sužinoti, kad dauguma studentų, jei tik pasitaikytų palanki situacija – patys elgtųsi marina abramovic nesąžiningai – sukčiauti linkę keturi iš penkių studentų. Kaip parodė tyrimas, polinkis elgtis marina abramovic nesąžiningai yra didesnis nei pats nesąžiningo elgesio paplitimas. Maždaug pusė apklaustųjų pateisina kitų studentų sukčiavimą viešų atsiskaitymų metu, jei tik tam yra pateikiami pateisinimai .
Tiesą sakant, man sunku empatiškai įsijausti į nusirašinėjančių studentų kailį, kadangi per visus bakalauro ir magistro studijų metus ne tik kad nesu nė karto nusirašinėjusi, bet nė karto nesu net pagalvojusi apie tokią galimybę… marina abramovic kad ir koks būtų sunkus ar nereikšmingas egzaminas, kad ir koks nenaudingas ar neįdomus dalykas tai būtų buvęs, kad ir kaip neturėčiau laiko, sveikatos ar nuotaikos. Man atrodo, kad universitete (ta idealiąja prasme) norintiems besimokyti studentams tokios nuostatos turėtų būti savaime suprantamos ir gerbtinos. Ir man pikčiausia, kad dalis studentų ne tik kad nusirašinėja, bet ir negerbia tų, kurie taip nedaro. Atsižvelgiant į masiškėjančio aukštojo mokslo tendencijas, iškyla labai svarbus klausimas, Kaip dideliame fabrike išsaugoti universitetą, kuriame nesukčiaujama?
Antra konferencijos dalis kaip tik ir buvo skirta aptarti priežastis ir galimus prevencijos būdus. Minėtomis temomis pasisakė įvairių institucijų atstovai, tarp jų Švietimo ir mokslo marina abramovic viceministrė Nerija Putinaitė bei seimo narys dr. Mantas marina abramovic Adomėnas. Tiesą sakant, šioje dalyje neišgirdau jokių naujų, įdomių marina abramovic ar vertų dėmesio idėjų, kurias galėčiau jums džiugiai pranešti. Tačiau kalbant apie prevencines priemones, labai sutinku su keliomis pranešėjų įžvalgomis. marina abramovic
KTU Studentų reikalų tarnybos koordinatorė marina abramovic Greta Kasperavičiūtė pabrėžė, kad ką tik įstojusiems į aukštąją mokyklą retai kas kalba apie akademinį sąžiningumą ir apskritai apie akademinę kultūrą. Kitaip sakant, net šviečiamajame marina abramovic lygmenyje akademinio marina abramovic sąžiningumo nuostatos studentams nėra ugdomos, o tai reikėtų pradėti daryti, ir ne bet kaip, o sistemiškai. Kita situacija kuomet marina abramovic visi (dėstytojai, administracija, studentų atstovai ir pan.) nuolat kalba, kaip negalima nusirašinėti ir pan., tačiau neužsimena apie jokias realias sank

No comments:

Post a Comment